Het project BeHaaglijker Wonen heeft ruim 10.000 bewoners van niet voldoende geïsoleerde sociale huurwoningen gratis geholpen met energie besparen. Hiermee is de doelstelling bijna een jaar eerder bereikt dan gedacht. Opdrachtgever gemeente Den Haag en woningcorporaties Staedion, Haag Wonen, Hof Wonen en Arcade zijn blij met het resultaat. De mijlpaal werd gevierd met een lunch in muziekcentrum Musicon, waar de Haagse rapper Angelo de 'energiefiksers' trakteerde op een heuse BeHaaglijker Wonen-rap.
In totaal hebben de energiefiksers 14.000 sociale huurwoningen die nog niet voldoende zijn geïsoleerd, actief benaderd. 75 procent hiervan deed mee aan het project. Deze huishoudens ontvingen tips en advies om energie te besparen. Ook installeerden de energiefiksers meteen energiebesparende middelen in huis, zoals tochtstrips, LED-lampen, radiatorfolie, een radiatorventilator en een waterbesparende douchekop.
Projectleider Roderik van Geel is trots dat er in zo’n korte tijd zoveel huishoudens zijn geholpen. "Het is echt een prestatie dat we dit binnen negen maanden voor elkaar hebben gekregen. Het is heel waardevol gebleken om de uitvoering van het project zoveel mogelijk door lokale organisaties te laten doen. De teams van Stagehuis Schilderswijk, Just for You, Stichting Talentonwikkeling en Winst uit je Woning spreken letterlijk en figuurlijk dezelfde taal als de bewoners. Ze kennen de wijken waarin we werken. Sterker nog, ze wonen er vaak zelf. Dit schept vertrouwen en dat opent deuren."
Ook wethouder Kapteijns van Energietransitie is enthousiast. "We hebben met dit project de bewoners van de woningcorporaties geholpen bij het verlagen van de energierekening. We hopen daarmee energiearmoede te verminderen en het comfort in huis te verhogen. Maar het is ook een belangrijke stap in de energietransitie waar we voor staan. Uiteindelijk moeten we het toch sámen doen. Volgende stap is het renoveren van de woningen naar minimaal energielabel D. Daarover hebben we met de woningcorporaties afgesproken dat dit voor eind 2028 moet zijn gedaan."
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Gemeente Den Haag.
Sociale impact
De impact van het project reikt volgens de gemeente verder dan energie besparen alleen. Wanneer de energiefiksers bij mensen thuis signaleerden dat er ook op ander vlak hulp nodig is, brachten zij de bewoner in contact met de juiste expert. Zo meldden de energiefiksers een paar honderd reparatieverzoeken bij de woningcorporaties en regelden ze via ZigZag Naaiatelier voor bijna 500 bewoners isolerende gordijnen op maat. Ook brachten zij vijftig bewoners die eenzaam of verward zijn in contact met welzijnsorganisatie Wijkz. Ruim 200 bewoners met financiële problemen werden geholpen door Helpdesk Geldzaken.
De samenwerkende partijen denken al aan een mogelijk vervolg van het project, zegt Van Geel. "We hebben nu zoveel moois opgebouwd met de teams, dat we kansen zien om ook andere werkzaamheden uit te voeren onder de noemer BeHaaglijker Wonen. Denk daarbij aan het ophangen van rookmelders of het vervangen van communicatiemodules van zonnepanelen. Ook het geven van energieadvies aan nieuwe huurders behoort tot de mogelijkheden. Hierover zijn we nu met elkaar in gesprek."